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Jan. 2016 | KOCHLUST – Fissler

Seite 16 (…) Die Chancen, dass einem bei dem kulinarischen Blind Date das Herz aufgeht, stehen ausgesprochen gut. Wer mit Kochen partout nichts am Hut hat, stellt sich nämlich nicht an den Herd und werkelt stunden- oder gar tagelang, um wildfremden Leuten ein mehrgängiges Menü zu kredenzen. Tatsächlich sind die Ambitionen der Guerilla-Restaurateure fast durchweg extrem groß. Einige von ihnen – wie beispielsweise die diplomierte Cordon-Bleu-Pâtissière Astrid Sophie Fleisch, die mit ihrem Sophiencafé nach eigenem Bekunden den wahrscheinlich einzigen Teeclub auf dem europäischen Kontinent betreibt – arbeiten sogar auf derart hohem Niveau, dass man beim Verspeisen der aufgetischten Köstlichkeiten förmlich die Sterne funkeln sieht. Das Sophiencafé kann übrigens auch für private Teestunden oder Backkurse gebucht werden.

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5. Mai 2014 | EssPress

Berlins erster Teeklub

Angelehnt an das Konzept des Supper Clubs, veranstaltet Pâtissière Astrid Sophie Fleisch alle anderthalb Monate eine Tea Time an einem geheimen Ort

„Vor gut einem Jahr habe ich von Supper Clubs erfahren, die immer beliebter werden. Da kam ich auf die Idee, einen Teeklub zu gründen“, erzählt Astrid Sophie Fleisch. Sie stammt aus Hannover und ist Juristin, gelernte Pâtissière und Inhaberin des Sophiencafés / Sophiencurrys. Neben ihrem Angebot an Caterings und Seminaren lädt sie etwa alle sechs Wochen zu einer Tea Time ein. Meistens fi ndet sie an einem Sonntag ab 16 Uhr an einem „geheimen Ort“ in Berlin statt. „Ist das Wetter schön, dann treffen wir uns auch mal im Freien, sitzen auf Teppichen und Decken und essen von Porzellangeschirr“, verrät Fleisch. Berlins erster Teeklub Angelehnt an das Konzept des Supper Clubs, veranstaltet Pâtissière Astrid Sophie Fleisch alle anderthalb Monate eine Tea Time an einem geheimen Ort „In der Regel bewirte ich 12 bis 14 Gäste, die ab und zu für Überraschungen sorgen. Schon zwei Mal wurden Kleinkinder zum Teeklub mitgebracht und einmal feierte eine australische Familie den 60. Geburtstag der Mutter. Ihre Kinder wollten ihr etwas ganz Besonderes schenken“, lacht die Pâtissière. Angelehnt an den englischen Afternoon Tea, bietet Fleisch ihren Teeklub-Gästen eine Auswahl an hochwertigen Tees sowie ansprechende süße und herzhafte Teilchen an, die sie stets mit eigens gezogenen Kräutern und essbaren Blüten dekoriert. Sie liebt es, Neues auszuprobieren, und serviert deshalb immer Unterschiedliches und auch Ausgefallenes, etwa Quatre-Quarts mit Himbeeren, Pavée à la mangue, Möhrenbiskuitrolle mit Orangenfi – lets und Zitronenknusper, Schokoküchlein mit Wildkräutern, Ziegenkäse-Quiche mit Dill und Sandwiches mit Mayonnaise und Roter Bete. Fleischs Teeklub-Termine stehen oftmals unter einem Motto, beispielsweise „indisch“, „Geburtstag“ oder „Vernissage“. Die Themen inspirieren sie bei ihren Kreationen, vor allem aber sorgen die Erinnerungen an ihre vielen Auslandsaufenthalte und Reisen für Ideen: Im Alter von 19 Jahren ging sie für ihre Ausbildung nach Paris, danach arbeitete sie in südfranzösischen Sternerestaurants. In Südindien, Kalkutta, New York, der Bretagne und Jordanien führte sie kulinarische Recherchen durch. Für eine faire Anerkennung ihrer mit umfangreichem Wissen und Leidenschaft kreierten Kunstwerke steht daher am Ende eines jeden gemeinsam verbrachten, kulinarischen Nachmittags ein Holzkästchen bereit. Es freut sich über Spenden. 

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13. Nov. 2013 | l'Hôtellerie Restauration

Souper chic à l’heure du thé
Plutôt qu’un supper club, Astrid Sophie Fleisch préfère parler de tea club. Cette francophile a découvert sa vocation au hasard d’un job de vacances dans une pâtisserie bretonne. Depuis, elle n’a qu’un rêve: “Faire de la pâtisserie à tout prix.” À 19 ans, elle suit une formation au Cordon bleu puis enchaîne comme commis aux Prés d’Eugénie (3 étoiles Michelin à Eugénie-les-Bains, 40) puis chef de partie à Pain Grenade et Fantaisie (à Grenade-sur-Adour, 40). Elle part ensuite en Inde étudier la cuisine du cru. De retour à Berlin, après un an au piano de l’hôtel Adlon-Kempinski, un problème d’acouphène la contraint à s’éloigner des fourneaux et à se replonger dans ses études de droit. Qu’à cela ne tienne: elle reçoit irrégulièrement, dans son appartement du nord de Berlin ou dans des lieux imprévus comme un parc. Autour d’un thème – le vert, le Titanic ou l’Inde – et d’un thé choisi, elle exerce sa précision aussi bien sur un saint-honoré qu’un panipuri ou un aloo tiki. Non sans ironie, elle juge qu’à “Berlin, les gens s’intéressent toujours à ce qui est nouveau. En France, manger est une tradition, en Allemagne, pas vraiment … mais là, il se passe quelque chose: une scène est en train de se créer, et ça plaît.”  

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16. Oct. 2013 | thrillist

Outside the Box and insanely skilled
Most supper clubs follow a general concept, but these themes branch outside the basic supper club structure into even more awesomeness.
Sophiencafé: This new-ish club focuses on high-end tea parties. It sounds rather pinky up, but former pastry chef-turned lawyer Astrid Sophie Fleisch is an insanely skilled sweets maker, giving more than enough reason to get your butt to her parties. Pull out your bow tie and think Great Gatsby-type affairs, with fine china and fancy cakes, often hosted in parks, her Wedding apartment, or an upcoming art exhibition.

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13. Sep. 2013 | DW

Digging into Berlin’s supper clubs
… Newcomer Sophiencafé also plans to use special locations to help create a unique experience. A French-trained pastry chef, Astrid Sophie Fleisch needed to step away from the professional culinary life for health reasons. Although she is now studying law, she wanted to keep food in her life. Her plan is to throw semi-regular tea parties, and she has already hosted a few including a garden tea party in a Wedding park, where she brought a lavish rug for guests to sit on and used fine china tea service.

While sipping the Chai tea she served in her Wedding apartment – just slightly sweet, earthy, and filled with spice, and nibbling on a caramel tart – I could imagine how special Fleisch’s tea parties are. Her upcoming September event pulls on her experiences travelling in India and working with Indian flavors and recipes. I can’t wait to attend.

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13. Jun. 2013 | funtasty adventures

Berlin has by now a decent and steadily growing number of supper clubs that cover various kinds of tastes. But what if you are after the sweet side of life? Sophiencafé is the name to keep in mind, for cakes and cookies and any such sugary pleasures loaded with chocolate, fruit, nuts, heavy cream, eggs and butter. Sophiencafé is Berlins – if not Germany’s – first and only secret tea club. Yet a top secret tea club if you want, because it’s brand-new, and reading this you are amongst the very first ones to know.

The sweetheart behind Sophiencafé is Astrid Sophie, a graduated pastry chef with a diploma from one of the world’s most famous culinary arts schools, Le Cordon Bleu in Paris. For pâtisserie, Paris is pretty much what it is for fashion: The place to be! A melting pot where several hundred years of tradition and classic craftsmanship merge with influences from all over the World to produce trendsetting innovations. A sugar-coated catwalk for pastry chefs launching their new collections, what the top guys seriously do. The latest hype is by the way Wasabi, even for chocolate and pastries, no kidding! Astrid Sophie’s approach is experimental, yet classic, with her main ingredients being: Honesty and love. Above anything else, she believes in fresh, high quality produce with no artificial flavours. Her focus is on the natural taste and beauty of the product to make it talk for itself. A cake overloaded with playful decoration and tons of sugar icing is usually a disappointing taste experience, she finds, pimped-up Barbie style. And not surprisingly, she has never felt tempted to follow the cupcake mania.

So imagine the very first, very classy Sophiencafé tea time event that took place at Astrid Sophie’s place end of March: 3 damask covered tables, white porcelain, her flee market silver cutlery, folded napkins and fresh flowers. A classic French apple tarte, millefeuilles with prunes, orange and vanilla, poppy-seed brioches, furthermore a selection of cookies and petit fours, and on the savoury side cucumber sandwiches with Danish cheese, sandwiches with mushrooms in lime and dill cream and pumpernickel with quail egg on parsley and capers butter – because a traditional tea time does never go without sandwiches! And not to forget the tea of course: 4 different types, ranging from Earl Grey, fresh mint tea and Chinese green tea to Assam, the latter personally collected by Astrid Sophie’s own hands during a two weeks stay at a tea plantation in India.

It’s not only for the tea that the story of Sophiencafé is strongly connected to India. In fact, it all goes back to a boarding school in South India where 2 teenage girls meet and become close friends: Astrid Sophie, the German exchange student who wants to spice up her high school years with some adventure abroad, and Meghna from a family from Calcutta. Already at that time Astrid trains herself in the delicate art of making traditional Bengali sweets. Sophiencafé is her childhood dream that years later comes to life through Meghna: Born with a hospitality gene and a passion for food, she pushes her friend to start a supper club together: The Sophiencafé supper club, supposed to bring the flavours of an authentic Indian meal to Berlin. But the two underestimate the organizational challenge that arises from Meghna living in London. The plan gets put on hold for several months until Astrid Sophie finally decides to launch Sophiencafé “reloaded” on her own, as a tea club this time. The initial tea party at her apartment – rightfully called a party because the last guests left around midnight – was followed by a picnic in early May. It was the type of event that lifestyle magazines would orchestrate as the perfect escape from the city: Amazing cakes, cookies and sandwiches served in an amazing piece of nature, yet widely undiscovered by Berlin’s hipsters. The setup was very stylish again, no paper cups and plastic forks but porcelain and silver cutlery. And whilst it had been pouring with rain all morning, the sun came out just one hour before the event, and finally even the freshly prepared ice tea was highly welcome.

Quite obviously, Sophiencafé is closing a gap. Really good cafés, pastry shops and bakeries are even harder to find than good restaurants if you ask me. A tea time treat at the Adlon hotel for 29€ may not meet everybody’s taste and budget. At Sophiencafé, you are in for a suggested donation of €15 (depending on the event) to enjoy Astrid Sophie’s creative, non-standardized delicacies – always seasoned with a good dose of love!

If you want to give yourself a yummy time at Sophiencafé, your next chance will be ”La Vie en Vert” on 28th June: A dinner this time, five vegetarian courses inspired by classic French cuisine and Astrid Sophie’s work experience from several Michelin-starred restaurants in France. The suggested donation for this special event is €35 including aperitif, coffee and petit fours, plus €10 for the wine arrangement. Check out the Facebook fanpage or find contact details on the Sophiencafé website – and don’t wait too long, places are very limited!

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